Modelářské zajímavosti

Nad Prahou zakrouží stihačka Spitfire

Stíhačka Spitfire

Výjimečná událost doprovodila  odhalení pomníku československým letcům Britského královského letectva na Klárově. Nad centrem Prahy proletí historická stíhačka britského Royal Air Force. "Spitfire bude vyveden v barvách leteckého esa Otto Smika, nejúspěšnějšího Slováka, který během druhé světové války létal v britském letectvu. Bližší informace najdete na portálu Metro.cz


 

Muzeum papírových modelů

Výstava papírových modelů Police n/M.

Při jedné cestě na Broumovsko jsem se zastavil v Polici nad Metují s cílem podívat se na „Výstavu papírových modelů“, která je umístěna v zadním traktu Muzea Merkuru. A protože i já jsem  v dobách svého mládí nějaký ten papírový model z časopisu ABC postavil, o to více jsem byl zvědav, co mě na výstavě čeká.

Výstava papírových modelů Police n/M. Výstava papírových modelů Police n/M.

Hned přede dveřmi do výstavní síně byly v krásném zpracování umístěny modely Stavovského divadla, Pardubický hrad či šikmá věž v Pizze.

Výstava papírových modelů Police n/M.

Na stěnách  vysely předlohy hradů, zámku, popisy stavby či letadla Avia 534.

Při pohledu na zpracování vystavených hradů jsem se o to více těšil, co mě za dveřmi čeká. A zklamán jsem opravu nebyl. Ve dvou místnostech a několika vitrínách, které jsem raději nepočítal bylo vystaveno spousta a spousta modelů. Hrady, zámky, auta, lodě, motorky, vojenská technika, zkrátka na co si jen vzpomenete. A pokud člověk zvedne oči a zadívá se pod strop, uvidí pohupující se na slabém vlasci letadla a vrtulníky  nejen vojenská z dob první a druhé světové války, ale i moderní a dopravní. Při pohledu na některé vystavené exponáty jsem si zavzpomínal na časy, kdy i já, co by malé dítko s nůžkami v ruce a lepidlem Herkules vystříhával a lepil onen vystavovaný exponát. A že jich tam pár bylo.

Výstava papírových modelů Police n/M. Výstava papírových modelů Police n/M.

Výstava papírových modelů Police n/M. Výstava papírových modelů Police n/M.

Výstava papírových modelů Police n/M.

...... k neuvěření že je to opravdu z papíru ......

Je hezké vrátit se ze současné virtuální reality do dob, kdy děti místo počítačů, mobilních telefonů a her dokázali vytvořit i hodnotná díla byť za pomocí  svých rodičů. A pokud smím celo výstavu hodnotit pár slovy, jsem nadšen a rozhodně jí každému doporučuji.  Všude přítomné nůžky ve vitrínách a příjemné prostředí dodávali výstavě melancholický nádech. A umění kolegů, papírových modelářů, budí obdiv. Ten patří i návrhářům.

Výstava papírových modelů Police n/M.

A další fotografie jsou zde ....


 

UFO na Končinách ?

UFO na Končinách

V sobotu 26. 4. 2014 po západu slunce nenavštívilo modelářské letiště LKM Falemo Červený Kostelec UFO, nebo spíše si několik modelářů vyzkoušelo, jaké to je létat v noci. Stačí modely dostatečně "ozdobit" svítícími LED pásky a kupodivu to není zase tak těžké.

.... pár dalších "barevných" fotek.


 

Vintage Aviator Ltd

Vintage Aviator Ltd

Pro milovníky letadel z období  první světové války musel být letecký den v Remembrace na Novém Zélandu nezapomenutelným zážitkem.


 

Lavočkin LA-7

Modelář, pilot, kolega  a výrobce modelů letadel v jedné osobě Marian Trpkoš z Dobrušky začal dodávat na trh nový model letadla z druhé světové války.

Lavočkin LA7

Jde o maketu letadla Lavočkin La-7 sovětského stíhacího letounu zkonstruovaného a používaného během druhé světové války.

Bližší informace na stránce výrobce


 
Více článků...
duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist